Golven en straling
Trillende snaren
download de opdracht (pdf)
- Herhalend: staande golven in een snaar
- Voorkennis: staande golf, frequentie, golflengte
Zoals alle bespeler van een snaarinstrument (piano, viool, gitaar, harp) weten, hangen de resonantiefrequenties van een snaar af van diverse variabelen, zoals de lengte en dikte van de snaar.
In deze opdracht onderzoek je het optreden van staande golven in een snaar en de invloed van verschillende omstandigheden daarop. Met de opdracht kun je de stof over staande golven nog eens herhalen en zelf op onderzoek uit.
Lissajousfiguren
download de opdracht (pdf)
download het paper van Berg en Brill (pdf) bij vraag 3 van de opdracht
- Verdiepend: Lissajousfiguur
- Voorkennis: harmonische trilling, werken met oscilloscoop
Op onderstaande foto staat een oscilloscoop waarop een zogenaamd Lissajousfiguur te zien is.
Een Lissajousfiguur bestaat uit een combinatie van twee periodieke signalen: de ene staat op de X-as van de oscilloscoop, en de andere op de Y-as. De figuren kun je gebruiken om twee signalen precies met elkaar te vergelijken.
In de deze opdracht kun je mooie Lissajousfiguren maken, onderzoek je hoe ze precies ontstaan en wat hun eigenschappen zijn. Je kunt de figuren meer wiskundig benaderen, maar ook een experiment doen.
Met de opdracht kun je je verder verdiepen in het onderwerp trillingen.
De dubbele slinger
download de opdracht (pdf)
- Verrijkend: dubbele slinger als chaotisch systeem
- Voorkennis: slingerbeweging, kracht en moment, modelleren met Powersim
In deze opdracht ga je een dubbele slinger bestuderen als voorbeeld van een chaotisch systeem.
Er zijn drie taken te verdelen: het uitzoeken van de theorie; het experimenteren met de dubbele slinger en het modelleren van de beweging van de slinger.
Bij deze verrijkende opdracht heb je o.a. kennis van krachten en beweging nodig, maar de opdracht gaat verder dan de examenstof.
Lens, spiegel en prisma
download de opdracht (pdf)
- Herhalend: geometrische optica
- Voorkennis: reflectie en breking van licht
Wat is het verschil tussen een cilindrische en een ‘gewone’ lens? Hoe vaak kan je jezelf zien met twee spiegels? Wat doet een prismabril?
Met deze keuzeopdracht kun je de leerstof over lenzen, spiegels en prisma’s herhalen én zelf op onderzoek gaan naar deze en andere vragen.
De lichtsnelheid meten
download de opdracht (pdf)
- Verdiepend: voortplanting en interferentie van licht
- Voorkennis: licht als golfverschijnsel
Hoe groot is de lichtsnelheid? Dat weet je vast al: zo’n 3,0.108 m/s in vacuüm en lucht. Maar hoe meet je zo’n grote snelheid nu experimenteel?
In deze opdracht ontwikkel je een meetmethode voor het meten van de lichtsnelheid, waarbij je gebruik maakt van de golfeigenschappen van licht. Je gebruikt een meetopstelling die je via een website kunt besturen.
Met de opdracht verdiep je je kennis over licht als golfverschijnsel, en kun je oefenen met het opzetten en uitwerken van een experiment.
Het oog en zien
- Keuzeopdrachten natuurkunde en biologie voor 5/6vwo
Het oog en het zicht van mens en dier is een gebied waaraan zowel natuurkundige als biologische aspecten zitten. Ben je daarin geïnteresseerd, dan kun je een van de volgende opdrachten gaan doen (zie de afdeling biologie):