Bètadifferentiatie

Vakoverstijgend

Organiseer een symposium
verrijkend: afhankelijk van onderwerp; organiseren, presenteren
Lees over … bijna alles verdiepend: naar keuze
Organiseer een symposium!

download de opdracht (pdf)

  • Verrijkend: afhankelijk van onderwerp; organiseren, presenteren
  • Voorkennis: afhankelijk van onderwerp

Wil je een wetenschapper voor de klas die over jouw favoriete onderwerp komt vertellen? En wil je dat zelf organiseren? Met deze keuzeopdracht kan het. Organiseer een symposium!

Met je groepje kies je een onderwerp, nodig je sprekers uit en organiseer je de praktische zaken en de informatie voor het publiek.

naar boven

Lees over … bijna alles

download de opdracht (pdf)

  • Verdiepend: naar keuze
  • Voorkennis: afhankelijk van keuze hoofdstuk

In deze opdracht lees je een deel uit het boek Een kleine geschiedenis van bijna alles van Bill Bryson. De uitgever schrijft het volgende over dit boek:

“Hoe kunnen ze weten hoe en wanneer het heelal begon en hoe het was toen het begon? Hoe weten ze wat er zich in een atoom afspeelt? En dan nog de vraag – misschien wel bovenal – hoe kan het dat wetenschappers vaak van alles lijken te weten, maar nog steeds geen aardbeving kunnen voorspellen of ons zelfs maar vertellen of we een paraplu moeten meenemen naar de races van volgende week woensdag?”

In Een kleine geschiedenis van bijna alles onderneemt Bill Bryson zijn meest avontuurlijke reis tot nu toe: die door het leven zelf. Met hetzelfde enthousiasme en dezelfde nieuwsgierigheid als waarmee hij vele landen op de wereld bezocht en beschreef, legt hij nu de geschiedenis van het leven op aarde vast. Al zijn hele leven heeft Bryson zich afgevraagd of het mogelijk was de essentiële onderwerpen van belangrijke wetenschappen als geologie, scheikunde, paleontologie en astronomie, waarin de geheimen van het leven besloten liggen, op een duidelijke en spannende manier op te schrijven. Het resultaat van deze jarenlange obsessie is dit boek, waarin Bryson deze ingewikkelde zaken niet alleen ontsluiert maar ze ook op heldere, spannende en meeslepende wijze beschrijft.

Met je groepje kies je een paar hoofdstukken uit het boek om te bestuderen, en bedenk je een invalshoek voor jullie product. Wil je het onderwerp aan je klasgenoten gaan uitleggen? Of onderzoeken of het wel klopt wat er in het boek staat? Of ga je naar aanleiding van het hoofdstuk zelf op onderzoek uit?

naar boven

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.