Bètadifferentiatie

Analysetechnieken

 Doping Verdiepende opdracht  bij koolstofchemie en analyse
Kernspinresonantie Een verrijkende opdracht over koolstofchemie en analysetechnieken

Doping

Verdiepende opdracht bij koolstofchemie en analyse

Download de opdracht
Doping-226_1
Sport en doping lijken onlosmakelijk met elkaar verbonden. Vooral de atletiek- en wielerwereld worden telkens weer opgeschrikt door affaires, want lang niet alle topsporters blijken bestand tegen de verleidingen van doping. Zij hopen daarmee beter, sneller en sterker te worden dan de concurrentie. Hoe betrappen de dopingcontroleurs de gebruikers van de verboden waar? Je gaat in deze opdracht, bijvoorbeeld in een tweetal, onderzoeken welke methoden bij de analyse van dope in de sportwereld gebruikelijk zijn. In deze keuzeopdracht maak je gebruik van ‘Chemische Feitelijkheden’, een site waartoe je school toegang moet hebben.

Kernspinresonantie

Een verrijkende opdracht over koolstofchemie en analysetechnieken
Voorkennis: Koolstofchemie

Download de opdracht
Deze opdracht gaat over de analysetechniek NMR (Nuclear Magnetic Resonance) oftewel kernspinresonantie.  Hiermee kun je moleculen in detail onderzoeken. Je kunt bijvoorbeeld met behulp van NMR isomeren van elkaar onderscheiden. NMR wordt veel toegepast in laboratoria om molecuulstructuren op te helderen. NMR speelt ook een grote rol bij het onderzoek naar eiwitmoleculen. Niet alleen in chemische en fysische laboratoria maar ook in de medische wereld maakt men gebruik van kernspinresonantie, denk aan de bekende MRI-scans waarmee artsen in je lichaam kunnen kijken.

 Met deze opdracht ga je je eerst verdiepen in de theorie van NMR. Daarna ga je de uitkomsten van een NMR-analyse interpreteren.