Bètadifferentiatie

Fysiologie

Sprinter of marathonloper? Verdiepend: hart en bloedsomloop
Kopje Koffie, Daphnia? Verdiepend: bloedsomloop Daphnia
Herhalend: microscopisch onderzoek doen
Diëten Een herhalende opdracht over voeding en regulatie van voedselinname
Borrelhapjes en energie Een practicum over voedingstoffen, voedingsmiddelen en energie
Sprinter of marathonloper?

Een verdiepende opdracht over de bloedsomloop
Voorkennis: de bloedsomloop
Download de opdracht
Examenopgave bloedsomloop
Examenopgave boezemfibrilleren

Welke verschillen zijn er tussen de bloeddruk, hartslag- en ademhalingsfrequentie bij een sprinter of een marathonloper in rust en tijdens het hardlopen? Zijn die verschillen te verklaren aan de hand van de bouw en werking van het hart en de bloedvaten?

Voor deze opdracht begin je met het terughalen van basiskennis. Als duidelijk blijkt dat jullie de stof voldoende beheersen gaan jullie verder met de verdiependestap: het antwoord geven op bovenstaande vraag. Bij beide stappen zit een theoretisch en een praktisch deel.

>>> Naar boven

Kopje Koffie, Daphnia?

Een verdiepende opdracht over de bloedsomloop van Daphnia
Een herhalende opdracht over microscopie en onderzoek doen
Voorkennis: fysiologie, homeostase, bloedsomloop, microscopie

Download de opdracht
Background information on Daphnia

Ons hart klopt niet alleen ons leven lang, de hartslagfrequentie past zich aan de meest uiteenlopende omstandigheden aan. Door te sporten en verstandig om te gaan met voedsel kun je de condities voor je hart zo lang mogelijk optimaal houden. Voeding, geneesmiddelen en genotmiddelen kunnen de hartwerking beïnvloeden.

Geldt bovenstaand verhaal ook voor dieren? Hebben alle dieren een hart? Katten, honden, paarden lijken erg op ons en hebben een vergelijkbaar ingerichte bloedsomloop. Maar hoe zit het bij ongewervelde dieren, zoals een tuinslak of een watervlo?

In deze opdracht ga je de werking van het hart en de bloedsomloop van Daphnia onderzoeken. Je verzamelt geschikte informatie, stelt een onderzoeksvraag, voert een microscopisch onderzoek uit en verwerkt de resultaten.

>>> Naar boven

Diëten

Een herhalende opdracht over voeding en regulatie van voedselinname
Voorkennis: voeding en vertering
Download de opdracht

Diëten is hot; de een SonjaBakkert, de ander doet het Atkinsdieet, weer een ander luistert naar de adviezen van dokter Frank. De zoekterm “Diet” levert 390 miljoen hits op internet op. Bedrijfjes verdienen grof geld met het verstrekken van dieetadvies en voedingssuplementen. Is dit allemaal wel nodig vraag je je misschien af. Is afvallen niet gewoon te bereiken door iets minder te eten?

In deze opdracht ga je op zoek naar antwoord op deze vragen en stel je uiteindelijk je eigen wetenschappelijk verantwoord dieet samen.

>>> Naar boven

Borrelhapje en energie

Een practicum over voedingstoffen, voedingsmiddelen en energie
Voorkennis: kennis over voeding uit de onderbouw biologie/verzorging. Termen voedingsstof en voedingsmiddel zijn bekend. Gebruik van indicator (bijv. jood) is bekend.

Downlaod de opdracht

Iedereen is tegenwoordig met voeding bezig. De een is overgevoelig voor kleurstoffen, de ander allergisch voor gluten, de volgende mag geen koolhydraten vanwege het nieuwste dieet, weer een ander moet op suikers letten vanwege diabetes. En mocht jij behoren tot de mensen die nooit op etiketten van voedingsmiddelen kijken, dan is dat nu voorbij. Want je gaat 2 voedingsmiddelen bestuderen. Je gaat kijken wat er allemaal in zit en je gaat de informatie op het etiket controleren. En hoeveel energie krijg je binnen met dit voedingsmiddel? Welke activiteiten kun je daar allemaal mee doen?